Borås erbjuder bra variation av fågelupplevelser utspritt i den stora kommunen. Många lokaler ligger längs med Viskan, men det finns också fina lokaler i de öppna landskapen, vid sjöarna, på mossar och även ute i skogarna.
På kartan hittar du de bästa och mest frekvent besökta lokalerna. Röda är hetast följt av gröna och gula. Nedan finns också beskrivningar av de bästa lokalerna i Borås.
Stans bästa fågeltorn står i Viskan-oset i naturreservatet strax söder om Skalle badplats i Sparsör. Här skådas det nästan året om. När Öresjö ligger frusen finns som regel en vak alldeles utanför tornet och här rastar olika sjöfågelareter, varav många tämligen ovanliga för våra trakter.
Bland de i närområdet häckande arter som ofta ses här kan nämnas gråhäger, storlom, smålom, fiskgjuse, duvhök och sparvhök. Lokalen är också en ypperlig observationsplats för att följa vårsträcket, som ofta följer Viskadalen och Öresjö längs Rya åsar. Såväl gås-, and-, tärn-, rovfågel- som tättingsträcket är mycket intensivt här, under vissa perioder.
Utanför fågeltornet utbreder sig mindre vassområden. Under vårsträcket samlas flockar av änder i vattnet utanför fågeltornet. Kricka, vigg, skedand, knipa, stjärtand, snatterand, ejder, sjöorre, salskrake, grågås och bläsgås är arter som kan ses under sträcket. Bland sällsynta observationer som gjorts vid Skalle kan nämnas natthäger och flodsångare. Skäggdopping häckar i vattnet utanför fågeltornet och i strandskogen häckar stjärtmes. Vissa år har även skäggmes häckat i vassarna.
Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.
Vänga mosse
Är ett kommunalt naturreservat som bildades 2010. Reservatet är 238 hektar stort. Vänga mosse är en stor och förhållandevis opåverkad mosse. Området är lätt att besöka.
Det finns två torn i området och en bred tillgänglighetsanpassade spång tvärs över mossen. Tornet längs med vägen har en plattform under som är i markplan.
Här spelar orrarna på våren (ses från västra tornet). Bra lokal för grönbena, sävsparv, trana, buskskvätta, trädpiplärka m.m. och även en bra sträcklokal.
Vänga mosse är en vidsträckt högmosse som delas i två delar av den slingrande Säveån. Den östra delen är rik på höljor och blöta partier medan den västra är torrare och domineras av ris. Mossarna är i huvudsak öppna, men längs
ytterkanterna och på den centrala delen utmed Säveån växer gles tallskog. Längs ån finns också stora områden med starrmader som tidvis översvämmas. Dessa är av stor betydelse för faunan och här påträffas också en del ovanliga växter som t ex slåtterblomma. I tallskogen strax väster om fotbollsplanerna växer ett stort bestånd av den nordliga arten skvattram. Mindre delar av mossen har påverkats av dikning och små torvtäkter. Detta har dock inte påverkat de biologiska värdena i någon nämnvärd omfattning.
Rya åsar
Detta magnifika reservat inom Borås murar består av branta, vilda
skogsområden med inslag av leende odlingslotter och betesmarker, de senare pietetsfullt restaurerade och återhävdade.
Här finns en lång rad vandringsleder av skiftande svårighetsgrad, alla med fina fågelupplevelser för den, som vill satsa litet tid och möda. Vårens fågelkör i Björbo hage är rent bedövande och förutom de traditionella ”trädgårdskörsångarna”, som rödhake, koltrast, taltrast och lövsångare, kan noteras trädpiplärka, grönsångare, gransångare, trädgårdssångare, svarthätta, den rara mindre flugsnapparen, svartvit flugsnappare och tofsmes.
Alla traktens hackspettar, d.v.s. större hackspett, mindre hackspett, gröngöling och spillkråka, finns representerade och den udda göktytan hörs årligen spela i gläntorna. Nötkråka och stenknäck är ovanliga men regelbundna häckarter i området.
Västra Marsjön Fågeltorn
Lokalen utgörs av en av flera slättsjöar i Viskans övre dalgång. Markerna är ofta översvämmade under tidig vår.
Strandängarna betas och håller höga naturvärden. Fågellivet domineras av rastande änder, sumphöns, vadare och tättingar, främst under våren men även under sensommaren och hösten, samt av intressanta häckande arter som skogssnäppa, grönbena, enkelbeckasin, gulärla, buskskvätta, rörsångare, sävsångare och sävsparv.
Bland de rovfåglar som ses regelbundet kan nämnas fiskgjuse, ormvråk, blå kärrhök, brun kärrhök, tornfalk och lärkfalk.
Från Varnums kyrka kör man mot Fristad och tar efter Väla jaktvårdsgård av till vänster på Marjövägen. Parkera vid infotavlan och promenera västerut till en stätta på vänster hand. Ute på strandängen står ett fågeltorn.
Osdal & Bråt
De hedartade fälten på ömse sidor om bron över Viskan strax nedströms Ridhuset är intressanta åter runt. Tyvärr går nya sträckningen av väg 27 numera genom landskapet, vilket gör att de mer södra markerna är lugnare för fågelskådning. Trots vägen ger även området norrut upp mot kyrkogården längs Viskan fina fågelupplevelser.
Dessa fält samt fälten söderut på Bråts skjutfält är kanske Borås mest intressanta fågelmarker, och därtill synnerligen lättillgängliga. Vår och höst rastar både tättingar och vadare tillfälligt, rovfåglar jagar över markerna och under försommaren häckar bl.a. mindre strandpipare, enkelbeckasin, sånglärka, ängspiplärka, gulärla, buskskvätta och stenskvätta i området. Rörsångare och sävsparv är karaktärsarter i vassarna runt Djupasjön, där man förutom ädla gäster som smådopping, vattenrall, blåhake och skäggmes oftast ser rastande svanar, gäss och änder. En numera regelbunden gäst i slutet av maj är den skönsjungande, vackra rosenfinken.
På Djupasjöns södra strand finns ett litet fågeltorn. Höjdplatåerna i området är bland stans bästa observationsplatser, både vår och höst, för att följa
fågelsträcket. Det är här man stöter på årets första sädesärla omkring den 1 april och ser blå kärrhök och stenfalk svepa förbi!
”Bråtkullarna”, såväl strax norr som söder om de militära ”Värmestugorna”, har mycket gamla björkar och med stort inslag av död ved. Här häckar regelbundet bl.a. de exklusiva arterna mindre hackspett, göktyta och stjärtmes. Gröngölingen är också typisk för området.
Trädlärkan häckar de flesta år i de torra, sandiga furupartierna längs Viskans västra strand.
För rovfåglar är ytorna utmärkta jaktmarker. Många mer eller mindre ovanliga arter ses här under sträcktid, bl a vinterhämpling, snösparv, varfågel, rödstrupig piplärka, stenfalk, pilgrimsfalk och turturduva. Bland häckande arter kan nämnas rörhöna i Viskan, mindre strandpipare på grusplanerna i norra delen och backsvala i ett grustag intill Bråt. Gulärla, enkelbeckasin, törnskata och stjärtmes häckar också i området. Hornuggla ses ungefär vartannat år. I busk- och strandvegetationen brukar gräshoppsångare höras varje år, och även den mer sällsynta flodsångaren har noterats.